Τη σταθερή τροχιά των τελευταίων μηνών του 2011 συνεχίζει ο δείκτης τιμών των τροφίμων του FAO για τον Αύγουστο, μένοντας σχεδόν αμετάβλητος σε σχέση με τον Ιούλιο (βρισκόταν στις 232 μονάδες), αγγίζοντας τις 231 μονάδες. Αυτό πρακτικά σημαίνει μια αύξηση της τάξης του 26% σε σχέση με τον περσινό Αύγουστο και 7 μονάδες χαμηλότερα από το ρεκόρ ανόδου που σημειώθηκε το Φεβρουάριο του 2011 με τις 238 μονάδες animalfeed.
Συγκεκριμένα, ο δείκτης τιμών των δημητριακών ακολουθεί ελαφρώς αυξητικές τάσεις, πιάνοντας τις 253 μονάδες, κατά 2,2% πάνω ( ή 5 μονάδες υψηλότερα) σε σχέση με τον Ιούλιο και 36% ψηλότερα συγκριτικά με ένα χρόνο πριν. Ουσιαστικά, τα δημητριακά πήραν την ανιούσα εξαιτίας της αύξησης των τιμών σε ρύζι και καλαμπόκι.
Προς την κατεύθυνση αυτή συνέτειναν για το καλαμπόκι οι ΗΠΑ και για το ρύζι η Ταϋλάνδη. Η μεν κυβέρνηση της Ταϋλάνδης, που αποτελεί άλλωστε και τον μεγαλύτερο εξαγωγές ρυζιού στην υφήλιο, επέβαλλε αύξηση στην τιμή προμήθειας του προϊόντος από τους παραγωγούς, οι δε ΗΠΑ (ο μεγαλύτερος παραγωγός καλαμποκιού παγκοσμίως) βρίσκονται στον κυκεώνα μιας περιορισμένης συγκομιδής λόγω της επίμονης ξηρασίας του καλοκαιριού.
Ο δείκτης ρυζιού ανέβηκε κατά 4%, ενώ των δευτερευόντων σιτηρών κατά 2,9%. Σε δείκτες παραγωγικότητας παρατηρείται ισχυρή αύξηση της παραγωγής τόσο του ρυζιού, που θα είναι και το μόνο δημητριακό που θα μπορέσει να αυξήσει τα αποθέματά του, όσο και των δημητριακών κατά 3% σε σχέση με το 2010. Παρόλο που τα δημητριακά θα φτάσουν τους 2,3 δις τόνους, δεν θα μπορέσουν να καλύψει τη ζήτηση, με αποτέλεσμα να αναμένεται περαιτέρω μείωση των διεθνών αποθεμάτων και έντονη διακύμανση των τιμών.