Συνεδρίασε το απόγευμα της Τετάρτης, 24 Μαΐου, στη Λάρισα, το Δίκτυο Φορέων και Πολιτών Θεσσαλίας STOP CETA, TTIP, TISA, με αφορμή την απάντηση που έλαβε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο θέμα της φέτας. Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Γιώργος Εμμανουήλ, «παρά τα κάποια θετικά στοιχεία της CETA, εμάς δεν μας καλύπτει η συγκεκριμένη εμπορική συμφωνία για την ΠΟΠ φέτα. Συζητάμε με τους βουλευτές της χώρας και τους ζητάμε να μην ψηφίσουν την εμπορική συμφωνία ΕΕ με Καναδά (CETA) στη Βουλή αλλά να ζητήσουν από την ΕΕ την επαναδιαπραγμάτευσή της. Δεν είμαστε οι μόνοι στην ΕΕ που έχουμε αντιρρήσεις για αυτή την συμφωνία. Σε Αυστρία και Γαλλία υπάρχουν «κινήσεις» πολιτών που ζητούν να επαναδιαπραγματευτούν κάποια σημεία της συμφωνίας. Πάντως αν περάσει η φέτα τύπου «made in Canada» και «made in South Africa», ακόμη και η ΕΕ παραδέχεται ότι παύει να είναι ΠΟΠ και χαρακτηρίζεται σαν generic».
Κατά την διάρκεια της σύσκεψης έγινε ενημέρωση από τον εκπρόσωπο του Πανελλαδικού Δικτύου στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο κινημάτων κ. Γιώργο Εμμανουήλ για τα συμπεράσματα της Πανευρωπαϊκής συνάντησης των κινημάτων στις Βρυξέλλες, όπου τα μέλη του κινήματος δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν τον κοινό αγώνα τους στα πλαίσια του Πανευρωπαϊκού Δικτύου συνεργαζόμενων φορέων Seattle to Brussels (S2B), διεκδικώντας ένα δίκαιο εμπόριο, που δεν θα στοχεύει στην κερδοσκοπία των πολυεθνικών, αλλά στην διασφάλιση εργασίας για όλους, σε ένα δίκαιο και προοδευτικό φορολογικό σύστημα, στην διασφάλιση της δημόσιας υγείας, των βιολογικών και ΠΟΠ προϊόντων και του περιβάλλοντος.
Επίσης, αναφέρθηκαν και τα εξής:
1) Η κοινή επιτροπή αγώνα πλήρους κατοχύρωσης των ΠΟΠ προϊόντων και της Φέτας απέστειλε ενυπόγραφο κοινό Υπόμνημα 37 φορέων κτηνοτρόφων, τυροκόμων, αυτοδιοικητικών, κοινωνικών οργανώσεων και του Δικτύου φορέων και πολιτών stop ceta, ttip, tisa, στους βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενημερώνοντας για τούς κινδύνους εκτός από τον αθέμιτο ανταγωνισμό και την παραπλάνηση των καταναλωτών, η Φέτα να καταστεί κοινή ονομασία και να χάσει την ΠΟΠ προστασία της, ζητώντας για αυτό την επαναδιαπραγμάτευση για πλήρη κατοχύρωση της Φέτας στην ceta και σε όλες τις 46 διεθνείς εμπορικές συμφωνίες που είναι υπό διαπραγμάτευση της ΕΕ.
Η απάντηση που λάβαμε χθες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο υπόμνημα 37 φορέων που αποστείλαμε, αν και έχει θετικά στοιχεία όπως η αναγνώριση του κινδύνου που επισημαίναμε ως κίνημα να μετατραπεί η ΠΟΠ Φέτα σε κοινή ονομασία και η πρόσφατη κατοχύρωση της ΠΟΠ Φέτας σε εμπορικές συμφωνίες 12 χωρών και στην δήλωση για προσπάθειά τής EE να κατοχυρωθεί η ΠΟΠ Φέτα και στις ακόλουθες εμπορικές συμφωνίες, δεν μας καλύπτει όσον αφορά τον Καναδά και τις χώρες της Νότιας Αφρικής και ζητούμε την μη ψήφισή τους από την Ελληνική βουλή και την παραπομπή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την επαναδιαπράγμάτευσή τους για πλήρη κατοχύρωση της ΠΟΠ Φέτας και σε αυτές τις χώρες, όπως και σε όλες τις μελλοντικές συμφωνίες (TTIP, Αυστραλία, Ιαπωνία, Κίνα, Τουρκία, ΠΓΔΜ κλπ) για διασφάλιση του ΠΟΠ χαρακτήρα της Φέτας στην ΕΕ και διεθνώς.
2) Το Πανελλαδικό Δίκτυο Φορέων και Πολιτών stop ceta, ttip, tisa απέστειλε επίσης κείμενό του προς τους ευρωβουλευτές και τους βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου καλώντας στην καταψήφιση της Ceta και όλων των διεθνών εμπορικών συμφωνιών εάν δεν διασφαλίζουν τα στρατηγικά ΠΟΠ προϊόντα, την Φέτα, την αποτροπή των μεταλλαγμένων και το κοινοτικό κοινωνικό και περιβαλλοντικό κεκτημένο.
3) Το Δίκτυο καλεί σε συνεργασία όλους τους παραγωγικούς, κοινωνικούς και αυτοδιοικητικούς φορείς για συνδιοργάνωση ενημερωτικών εκδηλώσεων και για την συγκρότηση νέων θεσμών συνεταιριστικών ομάδων παραγωγών, διεπαγγελματικών οργανώσεων και Δικτύων προώθησης καλών πρακτικών των ποιοτικών προϊόντων και δημοτικών υπηρεσιών των τοπικών κοινωνιών.